SZTE_MK_kozos

Innovatív megoldásokkal nyert az SZTE MK két csapata a Hackathonon

Elsöprő sikert aratott az SZTE Mérnöki Kara a 2020-as „Élelmiszeripari modernizáció a digitalizáció és az Ipar 4.0 eszközeivel Hackathonon”. Különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk az egyetemistáknak. Az SZTE MK mindkét csapata felléphetett az online platformon rendezett vetélkedő győzteseinek képzeletbeli dobogójára.

A városi élelmiszer-ellátó láncok átalakítása az élelmiszer veszteségek csökkentse érdekében digitalizációs megoldásokkal. Ez volt a témája annak az innovációs projektversenynek, amelyet a magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. az EIT Food-dal és az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezett. A 2020. november 6. és 8. közötti speciális üzleti ötletversenyen két csapatot indított a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.


kozos_1


Az online platformon megrendezett Hackathonon különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk a csapattagoknak. Az immár második alkalommal megrendezett vetélkedőn a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar két csapata nyerte meg az első két helyezést.

 

Az első helyezett az SZTE-MK 2. csapata lett. A team tagjai: Illyés Nikolett, Lennert József Richárd, Lisku Áron, Nagy László, Rózsa Veronika, Takács Ágota.


MK_verseny_4


A második helyezett az SZTE-MK 1. csapata, melynek tagjai: Csík Dominik, Gál Róbert, Kondorosi Gréta, Ritecz Ákos, Szerencsés Szabolcs, Újvári Gréta. A hallgatókat segítették az SZTE MK mentorai: élelmiszeriparból Dr. Bencsik Dóra adjunktus, műszaki területről Mészáros Attila tanszéki mérnök, valamint Prof. Dr. Bánáti Diána CSc. egyetemi tanár is készségesen fogadta a diákok kérdéseit.


MK_verseny_3


Az SZTE MK győztes csapata egy olyan applikációt dolgozott ki, amely a megfelelő technológia háttér biztosítása esetén jelentősen hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A feladatot úgy próbálták megoldani, hogy a csapat egyik fele az élelmiszeripari szempontokat dolgozta ki, másik fele pedig a műszaki részt. Így mindenki a feladat azon részén dolgozott, amihez tényleg értett. A kialakult két kisebb csoport folyamatos kommunikációval biztosította, hogy mindenkinek legyen feladata és senki se végezzen felesleges munkát.


MK_verseny_2


A dobogó második helyét elfoglaló SZTE MK-s csapat megoldása egy olyan szolgáltatás, ami összeköti a fogyasztókat a helyi kistermelőkkel. Ez a szolgáltatás a mesterséges intelligencia segítségével olyan recepteket ajánlana fel, amelyek elkészítésében a helyi kistermelők szezonális jó minőségű alapanyagait és a felhasználó saját étkezési szokásait veszi figyelembe. A tudatos vásárló ezáltal a hét bármelyik napján hozzá tud jutni a helyi kistermelők által nyújtott élelmiszerhez anélkül, hogy kapcsolatba kelljen kerülnie az eladókkal, vagy hogy időt kelljen töltenie a hétvégi piaci bevásárlásokkal, mellette pedig személyre szabott, étkezési és diétás céljainak megfelelő recepteket kapna.


A csapatmunka az SZTE MK mindkét dobogós csapata esetében nagyon jól ment. Már az elején sikerült egy megfelelő ötletet kigondolniuk és ezt követően a feladatokat is jól felosztották. A megoldásra adott határidő a részvevők szerint rendkívül szoros volt, ebből adódóan akadtak feszültebb pillanatok, de végül sikerült higgadtan és megfelelően kezelniük az adott helyzeteket ezzel is erősítve a csapat egységét.


MK_verseny


Az SZTE MK hallgatói azoknak ajánlják a megmérettetést, akik szeretik a szoros határidejű, feszültebb versenyeket és nagyobb kihívásokban szeretnék megmérettetni a tudásukat, emellett pedig képesek csapatmunkában kompromisszumosan dolgozni. Egy ilyen vetélkedő természetesen mindenkinek ajánlható, aki a szabad hétvégéjén szeret mélyen elgondolkodni különböző dolgokon. Az SZTE MK hallgatói úgy vélik, a vetélkedés velejárója a jó élmény egy olyan versenyen, ahol barátokra is szert tehetnek.


Szöveg: SZTEinfo – Újvári Gréta

Fotók: SZTE-MK


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.


Csaszar_Dorina-kicsiCsászár Dorina – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Szegediként evidens választás volt a Szegedi Tudományegyetem, mivel erősen kötődök a városhoz. Itt él a családom, a barátaim, a párom. Nem mellesleg az SZTE-nek olyan hírneve, képzési kínálata van, ami miatt megéri ide jelentkezni. Számomra itt van a legjobb specializáció a Kommunikáció-és médiatudomány szakon a többi egyetemhez képest, ezért is választottam az SZTE-t.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.